En un taller que el David Lienas va dedicar fa temps a la cuina catalana des del punt de vista de la innovació, ens va ensenyar a fer una versió particular de l’empedrat, amb els ingredients típics, però amb una altra textura i una altra presentació.
Com que l’empedrat és un plat força estiuenc, m’ha vingut de gust fer-lo d’aquesta manera, és refrescant i nutritiu, una bona manera de menjar llegum en temps de calor.
Ingredients per a 4 persones:
400 g de morro de bacallà en un sol tros
500 g de mongetes del ganxet cuites
100 g d’olives negres desossades
200 g de tomàquets de pera
200 g de ceba de Figueres
100 g de pebrot vermell
100 g de pebrot verd
Sal, pebre negre
Oli d’oliva verge extra
Vinagre de Mòdena
Julivert picat
2 alls
2 bitxos
Farigola en branca
Romaní en branca
Llorer
Escalfar l’oli amb els alls sense pelar i aixafats, els bitxos, la farigola i el romaní en branca i el llorer. Quan s’hagi escalfat lleugerament, retirar-lo del foc i reservar-lo.
Tallar el bacallà en un tac gruixut, confitar-lo en l’oli aromatitzat, deixar-lo coure a molt baixa temperatura fins que estigui lleugerament tou i reservar-lo. Opcionalment, es pot reservar una mica de bacallà per servir-lo cru.
Per preparar el gaspatxo de mongetes seques, un cop cuites, condimentar-les amb el vinagre, l’oli d’oliva, la sal i el pebre. Afegir un rajolí d’aigua i triturar-les amb el túrmix. Colar el preparat i reservar-lo.
Llevar els peduncles dels tomàquets, escaldar-los durant 15 segons en aigua bullint, escórrer-los i ràpidament submergir-los en aigua amb gel per tallar-los la cocció. Un cop freds, treure’ls de l’aigua, pelar-los, tallar-los per la meitat horitzontalment, llevar-ne les llavors, picar-ne la carn i reservar-la. Picar les olives ben fines i reservar-les.
Pelar la ceba i tallar-la a làmines ben fines i barrejar-les amb el tomàquet.
Llevar el peduncle, les llavors i els nervis (la part blanca interior) dels pebrots i picar-los ben fins. Mesclar-los amb la barreja anterior i salar-los lleugerament, afegir-hi les olives, empolsegar-hi una mica de pebre negre i de julivert picat i amanir-ho amb oli d’oliva.
Deixar reposar la mescla una hora com a mínim dins la nevera perquè els sabors dels aliments es barregin.
Disposar en una copa o en un got de sidra una base de gaspatxo de mongetes seques, afegir-hi el bacallà i les hortalisses picades.
aix! hauré de posar en práctica aquesta recepta!!! és molt xula!!! petonets guapos
ResponEliminaM'encanta l'empedrat i m'encanten els experiments, així que he de donar un 10 a aquesta magnífica deconstrucció. A veure si m'animo a provar-la!
ResponEliminaPetons!
Anna
Hola noi, quan de temps!! sento la meva abséncia..però moltes raons em tenen fora del panorama blocaire. Aquest plat m'ha encantat, molt sà i el podrè menjar, així que l'apunto..;). Espero que estigueu molt bé, i us desitjo un bon estiu.
ResponEliminaUna abraçada!
Núria
Un dels meus plats d´estiu favorits, no trigaré ni quatre dies a fer-lo , veient aquest les ganes són tantes que en quan m´aixequi de la cadira vaig a posar bacallà a l´aigua, ja us contaré com a anat.
ResponEliminaUna abraçada molt forta
mai
Que bo un empedrat i si es deconstruit, encara millor...
ResponEliminaPetonets
Jo també el vaig fer i em va agradar molt com n'és de lleuger al paladar... és una bona manera de fer un empedrat més lleuger, sobretot per a la canalla que a l'estiu es queden amb la gana de vacances... Una abraçada!
ResponEliminaGloria molt bona idea a pendents ya
ResponEliminabon cap de setmana
miquel
Uis, això ho provaré!! M'encanta la idea!
ResponEliminaPetons
Sandra
L'any passat el vaig fer més d'un cop i ens va agradar molt. M'ha anat molt bé que me'l recordessis! :)
ResponEliminaA veure si en el taller de tapes del juliol en David fa plats tan interessants com aquest!
Jo l'estiu passat el vaig fer unes quantes vegades i sempre va tenir molt èxit!
ResponEliminaRecepta fresqueta per l'estiu!! me l'apunto perquè a casa segur que trionfa!!! et convido a pasar per el meu blog!! sóc novata amb aixó dels blogs de cuina..jejejej
ResponEliminahehehehe... aquest és dels meus! això de deconstruir un plat m'agrada, i algun altre n'he fet triturant les mongetes, aquest el poso a la llista (que no és pas massa llarga).
ResponEliminaveig que heu tornat inspirats de roma, ho celebro!
A l'Empordà se'n menja molt a l'estiu i a mi m' agrada força, però la visió del llegum em fa calor! Així presentat tan xulo vé molt de gust. Molt bona idea!! Aquesta setmana el faig segur. Petons i gràcies pel correu, estic molt contenta!
ResponEliminaL' empedrat és molt bo, i fet d' aquesta manera queda un plat de luxe!
ResponEliminaTot just ahir amb els cosins demanàvem a la meva àvia que ens fes empedrat. El proper dinar de cosins els portaré aquest i quedaran de pasta de cacauet, jejeje!
ResponEliminaNois, m´agraden tots els ingredients...em menjaria desempedrats tota la setmana.
ResponEliminaHola,
ResponEliminaQuina bona versió!! Aquest cap a pendents ràpidament!! Ha d'estar d'allò més bo.
Petonets
Una empedrat boníssim, aviat fare aquesta "descontrucció", segur que als de casa els agrada molt. Una abraçada.
ResponEliminaAssistir a un curs del David Lienas és tot un luxe, com el plat que ens presentes avui. Salutacions
ResponEliminaM'encanta l'empedrat i fet així lleuger i fresquet ve molt de gust!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Hola Gloria, después de mi larga ausencia, espero tener reservado un vasito tan guapo de empedrat que has preparado.........saludos paco
ResponEliminaFem un mos Sión
ResponEliminaBoníssim i diferent aquesta deconstrucció d’empedrat
Petons
L'altre dia vaig veure la recepta d'una crema freda de mongetes seques que em va fer “cliiiinc!”, però amb l'aportació del bacallà, pebrot i olives que ens expliques, creu-me que m'ha fet “cataclooooonc”!!!
ResponEliminaEt ben asseguro que aquesta cau!
Uauuuu,
ResponEliminaeste empedrado tuyo es espectacular.
Te felicito.
Un saludo.
Una bona recepta, oi? jo també la vaig fer moltes vegades, a casa els va agradar molt!!
ResponEliminaEls teus gotets vénen molt de gust!!
Petonets