dijous, 12 d’abril del 2012

RONDALLES DE BENEIXAMA


Les rondalles, relats breus que es transmeten oralment de generació en generació, formen part del patrimoni cultural d’un poble.

El Francesc Gascó, a qui segur que coneixeu com a autor del bloc A la taula i al llit, va néixer a València però actualment, per lligams familiars, viu a Beneixama. És llicenciat en filologia catalana per la Universitat de València i diplomat en estudis avançats per la mateixa universitat. És professor en un institut de la comarca del Vinalopó Mitjà.

En el seu afany per preservar la cultura i les tradicions que ens son comunes als que parlem la mateixa llengua, després de diversos anys de treball, ha recollit unes quaranta rondalles en el llibre Rondalles de Beneixama, de temàtica ben diferent: unes són divertides, unes altres costumistes, per reflectir diverses maneres de viure; n’hi ha per fer por; també en trobem d’alliçonadores; n’hi ha de relacionades amb la religió, amb aquell puntet irreverent...

Francesc Gascó
Una cosa que em va agradar especialment quan vaig llegir aquest llibre es la riquesa del llenguatge, amb expresions pròpies del País Valencià, algunes d’elles també comunes al Principat: agafar una bufa com un cep (anar borratxo), anar a pondre (anar a fer de ventre), d’amagatontes (d’amagat), dir-se tonyineta de sorra (dir-se de tot), pifianta (xicota presumida), ser carabassa (ser curt d’enteniment) ...

Com que són relats curts, m’anava molt bé llegir les rondalles al metro, camí de la feina, cosa que em feia començar el dia amb un somriure als llavis.

Ara que s’acosta Sant Jordi, aquestes Rondalles de Beneixama son una bona opció per regalar o per regalar-vos, no us sembla?

Si us interessa el llibre, aquí teniu l’enllaç on el podeu adquirir:


10 comentaris:

  1. Oh! M'agrada molt aquesta proposta! M'ho apunto a la llista de llibres per Sant Jordi. A mi aprendre paraules i expressions noves del nostre territori em sembla un privilegi. Gràcies per compartir-ho! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs aquí ni ha unes quantes i algunes ben curioses. Jo ja li he comentat a vegades al Francesc en el seu bloc que m'agraden molt els girs del català.

      Elimina
  2. Síííí! Jo ja tinc el llibre, però encara no l'he acabat...
    És cert que un dels punts forts del llibre -igual que a "A la taula i al llit"- és la riquesa lèxica del Francesc i el seu to tendre i proper.
    Una gran proposta per Sant Jordi!!!!

    Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. I encara que en principi les rondalles estan adreçades a la canalla, jo m'ho vaig passar molt bé llegint-les. Si n'hagués de triar una, "l'escolanet espavilat", boníssima!

      Elimina
  3. Els també dels que va be llegir al llit abans d'anar a dormir. Històries curtes i que et fan anar a dormir amb un somriure als llavis. Quin gran treball de recopilació!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És veritat, has fet una bona definició, també per llegir abans d'anar a dormir amb un somriure als llavis!

      Elimina
  4. Sí que és una bona proposta, i diferent al que ens dona la oferta habitual...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així tenim una altra opció quan es tracta de triar i remenar.

      Elimina
  5. Benvolguda Glòria, no t'imagines la il·lusió que m'ha fet llegir aquest post teu tan bonic i els comentaris tan afectuosos que fan al mateix. Estic content que t'haja agradat el llibre i que el recomanes ací. No se m'hauria ocorregut que poguera servir per a llegir al metro, quina bona idea! És cert que són històries curtes, perquè no els he volgut llevar ni posar res que no tingueren. Per a m i són molt importants per ser part de la història familiar. És un llibre fet amb tota l'estimació cap a la llengua catalana del sud del País Valencià, sempre intentant rescatar i salvaguardar les paraules i les expressions que ens uneixen des de fa segles als parlants de tots els territoris on parlem la nostra llengua. A València conservem petits i grans tresors lingüístics aprofitables per al conjunt del català, i no voldria que desaparegueren. Gràcies a tots/es per apreciar la meua feina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc,

      Ha estat un plaer llegir aquest llibre per tot el que representa i per la feina tan acurada que has fet. Si conec personalment l'autor o autora d'un llibre que llegeixo, a vegades tinc la sensació que és com si estigués al meu costat explicant.me'l. Això m'ha passat plenament amb el teu, perquè jo "el llegia amb accent de València", és a dir, com si estiguessis al meu costat per explicar i comentar.

      M'ho he passat molt bé. Per a quan el proper?. Una abraçada ben forta!

      Elimina