dissabte, 24 de desembre del 2011

FANTÀSTIC!!

Diana Damrau i Juan Diego Flórez
És una manera de definir el dia d’ahir. D’entrada, el retrobament amb bons amics vinguts de València per anar plegats al Liceu, però prèviament per dinar plegats amb altres amics i xerrar durant hores de tot, especialment, de música. Després, cap al Liceu falta gent, que és una manera de dir, perquè el teatre de la Rambla estava ple. No volia tornar a parlar de la Linda di Chamounix, l’òpera de Donizetti a la qual ja vam dedicar fa un dies una entrada, però se’m fa impossible després d’haver vist i escoltat el que va passar ahir, no tornar-ne a parlar encara que sigui breument.

Primer de tot vull dir que secundaris de luxe com Pietro Spagnoli  o Bruno de Simone em van agradar molt més que el dia de l’assaig general. Silvia Tro Santafé, va tornar a brillar a un nivell molt alt i Simón Orfila va seguir enlluernant amb la seva veu nítida de baix profund i el públic li va demostrar una vegada més la gran estima que li té.

Juan Diego Flórez va estar sensacional tant en els duets com en les àries en solitari. Amb veu ferma, clara i fraseig perfecte. Un autèntic luxe escoltar-lo i cal aprofitar totes les ocasions per fer-ho. Pel que fa a Diana Damrau, encara se’m posa la pell de gallina recordant el seu segon acte. Durant una hora llarga crec que només deixa de participar durant els 7 minuts que dura l’ària Linda! Si retirò... que Flórez interpreta meravellosament. La resta és un no parar de la soprano alemanya. Duets amb Silvia Tro, amb Flórez, amb Bruno de Simone, amb Pietro Spagnoli i per si no n’hi hagués prou, rematat amb una escena de bogeria antològica, d’aquelles que els afortunats que la vam escoltar, dubto que puguem oblidar. Sublim és un adjectiu que es queda molt curt davant l’actuació de Damrau, quina manera de cantar! Impressionant, o com diria un bon amic “de reclinatori”.

L’orquestra i el cor del Gran Teatre del Liceu van tornar a fer molt correctament la seva feina sota la sempre eficient direcció de Marco Armiliato. Sens cap mena de dubte, som davant d’un dels grans èxits de la temporada operística barcelonesa, i és que amb aquests cantants es fa molt difícil no gaudir. És impossible quedar-se indiferent i per això, tot i que m’havia proposat no fer-ho, n’he tornat a parlar.

Amb Simón Orfila, Silvia Tro, Marco Armiliato, Juan D.Flórez i Diana Damrau
CONTRACRÒNICA – Ahir també vam tenir ocasió d’accedir als camerinos després de la funció i saludar els cantants que hi havien participat. Simón Orfila, que ja sembla que ens coneguem de sempre, va estar simpàtic i divertit, cosa habitual en el cantant menorquí, i molt satisfet perquè se n’anava dos dies a Maó a passar el Nadal, tot i que el proper dimecres torna a dir “Missa” al Liceu. Silvia Tro Santafé, molt satisfeta per les mostres de suport del públic i emocionada que la recordéssim per la seva Cenerentola de fa unes temporades. Marco Armiliato molt atent va signar programes i es va fer fotos amb nosaltres. Juan Diego Flórez, igual, tot i que amb moltes presses, li vam comentar si havia d’anar a canviar bolquers, i després de signar fotos i programes ens va desitjar bon Nadal i finalment Diana Damrau, exultant d’alegria i simpatiquísima. Moltes vegades he dit que veient la cara d’un cantant en seguida saps si està satisfet amb la seva feina, ja que ells són els seus crítics més severs. Ahir, veient-los a tots, estava clar que tot havia anat rodó.

I com que demà és Nadal, des de  el cafè de nit  volem aprofitar per desitjar-vos
         Molt Bones Festes        


i volem fer-ho amb dos fragments interpretats pels dos meravellosos protagonistes de la Linda di Chamounix del Liceu. En primer lloc, Juan Diego Flórez interpretant el Panis Angelicus de Cèsar Franck, en el concert de Nadal de Viena de l’any 2008, i després la Diana Damrau amb l’Ave Maria de Gounod/Bach.

videos gentilesa de leoperam i intermezzo89 respectivament

22 comentaris:

  1. Una nit que varem viure plegats i que recordarem per molt de temps !!!

    La segona part...la dels camerinos.... quina enveja brrrrrrrr

    MOLT BON NADAL a tots el cafeniteros

    ResponElimina
  2. Quin llibre portes a la mà, Josep? és que sóc cotilla de mena..serveix per col·leccionar firmes il·lustres? jo també t'envejo molt i no tinc la Linda fins dia 8, quina llarga espera!
    precioses les músiques, Bon Nadal!

    ResponElimina
  3. Maac
    La verdad es que después de haber visto y oido, tengo envidia de mi mismo. Fue excepcional!
    Un abrazo i felices fiestas.

    ResponElimina
  4. Miquel,
    Una vegada mes, encantats de compartir experiencies musicals amb vosaltres. La part dels camerinos, una vegada més ens va servir per confirmar que els grans "divos" no ho son gens ni mica. La Damrau es un encant, el Armiliato super-atent. Ja no parlem de l'Orfila o la Silvia Tro, encantadors i afalegats. Per cert, ahir als camerinos hi havia, al contrari d'altres vegades, molt poca gent.
    Una abraçada, molt bones festes i fins aviat!

    ResponElimina
  5. Kalamar,
    El llibre es The Opera Cooks, la versió anglesa de "Die Oper Kocht" un llibre que es va publicar l'any passat en alemany i on, a banda d'unes fotos genials, els més grans cantants d'òpera expliquen una recepta de cuina cadascun. Nosaltres els fem firmar als que "enganxem". Ja tenim les fotos signades del Beczala, l'Stoyanova i ahir, del Flórez i la Damrau. Et deixo l'enllaç del video del making-off de la sessió fotografica.

    http://www.youtube.com/watch?v=HMRXSQzSHOs

    Una abraçada i bones festes!!

    ResponElimina
  6. No hi ha millor manera per celebrar Nadal

    ResponElimina
  7. UNa manera deliciosa de felicitar el Nadal. Bon Nadal i bones Festes! Una abraçada ben forta a tots dos!

    ResponElimina
  8. Joaquim,
    Ahir va ser un dia molt complet en tots els aspectes.
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. Gemma,
    La música que ens agrada sempre es una bona tarjeta de felicitació, que us hem de dir a vosaltres, oi?.
    Una abraçada per a tu i el Pol i que passeu unes molt bones festes.

    ResponElimina
  10. Una nit de veus impressionants després d'una magnífica i intensa sobretaula amb tan bons amics...Un dia meravellós,un grandíssim regal de Nadal. Totalment d'acord amb la teva crònica. Sens dubte JDF està en un moment de plenitud que cal no perdre's i Diana Damrau està,efectivament, immensa. Però tota la resta varen lluïr a un altíssim nivell. En la contracrònica, va ser un plaer veure la satisfaccció de tots i, pel que fa a la Silvia Tro, jo no entenc que no la contracten per a cantar a València. Haguera estat ací una magnífica Cenerentola. Per cert...precioses les fotos!!Es coneix que teniu un gran reporter gràfic!! Bon Nadal!!!

    ResponElimina
  11. En primer lloc, confirmar que tenim un gran reporter gràfic!, "comme il faut" !!.
    Lo de la Silvia Tro a Vlència és inaudit!!. Es clar que hi ha tantes coses que no s'entenen....
    Jo tinc mal d'esquena de tant fer reverències al Juandi i la Diana, ja,ja.
    Que passeu unes molt bones festes.
    Una abraçada per a tots!

    ResponElimina
  12. Bon Nadal i gracies per anticipar el que ens espera

    ResponElimina
  13. Bones festes em sembla que m'agafaré una entrada extra, no crec que pugui esperar fins la darrera funció.M'en alegro molt de l'èxit assolit per aquestes funcions i doblement perque pel que dius el públic ha fet justicia amb una de les grans cantants del moment:Diana Damrau.Espero que aixó fidelitzi la seva presència al Liceu si volem seguir sent un "gran" teatre.Aprofito la ocasió per demanar a la direcció del teatre que convidin algun dia a Elena Mosuc(asignatura pendent) que fa una espectacular Linda tambe de nivell internacional.

    ResponElimina
  14. José Luis,
    Nosaltres no descartem tornar-hi, perquè tot i que l'òpera no es gran cosa, la interpretació és extraordinaria.
    Una abraçada i Bones Festes

    ResponElimina
  15. Dandini,
    Comprenc perfectament que, amb el que hem anat explicant tots els que hem tingut la sort d'anar a alguna de les representacions que s'han fet fins ara, et costi esperar fins el 8 de gener per anar-hi. M'encantaria que la Damrau vingués més sovint ja que som davant una de les cantants de referència de la actualitat. L'Elena Mosuc no l'he escoltat mai en directe i també m'agradaria, a veure si hi ha sort.
    Una abraçada i que tingueu molts bones festes.

    ResponElimina
  16. Jo em pensava que tenia entrada pel dia 20..., i la tenia pel 27!... Així és que m'hauré d'esperar encara una mica.

    Divendres, com que sabia que hi aniríeu i jo havia d'anar a comprar a la Boqueria, vaig mirar si us veia a l'entrada, però quan vaig sortir del mercat ja eren gairebé les 8, i no va poder ser.

    Celebro que, un cop més, gaudíssiu amb la representació, i us desitjo, de part de l'Anna Maria i meva, que passeu unes bones festes.

    ResponElimina
  17. Enric,
    T'hauràs hagut d'esperar una setmaneta, però veuràs que ha valgut molt la pena.
    El Juandi i la Diana els tinc a l'altar, però es que els altres no desmereixen gens ni mica, ja ho veuràs i ja en parlarem.
    Una abraçada i molt bones festes per a tu i l'Anna Maria.

    ResponElimina
  18. Cristina,
    Tens raó, es tracta de gaudir de totes les coses que ens agraden mentre sigui possible i aprofitar el temps. Com hauràs deduit aquest dia ens ho vam passar de fàbula, llàstima que no sempre es així.
    Que tingueu bones festes.
    Una abraçada

    ResponElimina
  19. Avui hi he anat jo, i m'he quedat garratibat amb l'ària de Flórez del segon acte. He fotut un “susto” a la pobra senyora que tenia al davant quan he cridat “BRAVO!!!” que em sembla que se m'ha enfadat una mica i tot.

    La Damrau ha estat meravellosa en l'escena de la bogeria i, la resta de l'elenc, fantàstics malgrat cantar uns papers tan poc agraïts. Gairebé tots, a excepció dels desagraïts i maleducats que marxen sense aplaudir, ens hem fet uns bons farts d'aplaudir tots i cadascun dels cantants. M'he quedat molt agradablement sorprès amb la força i la seguretat que ha adquirit la veu de l'Orfila, que ha estat ovacionadíssim.

    A la sortida, el criteri general era el d'una gran nit gràcies als cantants, malgrat la tan poc inspirada partitura.

    Una gran vetllada!

    ResponElimina
  20. Enric,
    Celebro molt que t'ho passessis tant bé. Nosaltres ahir ho vam escoltar per radio. El Flórez va estar sensacional (com sempre) en l'ària del segon acte, en canvi la Damrau tot i estar molt bé en l'escena de la bogeria, no la vaig gaudir tant com el dia 23, potser es aquesta la diferència entre el directe i la audició rediofònica.
    Sens dubte (malgrat la fluixa partitura) un dels grans éxits de la temporada liceista.
    Una abraçada

    ResponElimina